סיפור על לידתו של שלום,והחוזקה של עין הרע בקהילות ההן במרוקו בשנות ה30-40.
מספרים לי שנולדתי אחרי שתי בנות , לכן אמא וסבתא החלו לדאוג שמא יוולדו לאמא עוד בנות אחריי! אבל האמונה, התושיה והנחישות עשו את שלהן, אמא וסבתא החליטו להתרוצץ ולבקר קברי צדיקים על מנת להתפלל ולבקש שהנולד יהיה בן ולא בת. כל הטקסים הללו היו מלווים בסעודות ובנדרים על קבר רבי שלמה בל חנאש זצ״ל שהיה קבור באוריקה שעי, בפרוורי מרקש. שם נדרו את הנדר הגורלי שאם יוללד לאמא בן יקרא הבן על שמו של הצדיק הרב שלמה. האמת היא שלא הכל הלך בקלות. לאמא היה הריון קשה עד שנאלצו לקרוא לכל מיני מכשפים ומרפאים כדי להרחיק את ה״עין הרעה״ שהשתלטה על המצב. התקווה והאמונה לשמחתנו הפיגה את הסבל עד הלידה, דרך אגב אמא זכתה לתשומת לב ופינוקים מכל הסובבים אותה ואפילו אבא העמיד פנים שהשתתף בשמחה ! סוף סוף היום הגדול הגיע ואמא קיבלה צירי לידה , כולם מייד נכנסו לפאניקה אפילו השכנים הערבים הגיעו וניסו לעזור. הכל מיד התרחש בפתאומיות כשהמיילדת רצה ומגששת לבוא לקראת אמא שלי, לפתע הראש של הילוד (אני) הגיח מבין חלציה של אמי, למיילדת לא נותר אלא להחזיק את הוולד מספר רגעים לאחר מכן המיילדת לוקחת את התינוק ( אני) עוטפת אותו בסדין ומראה אותו לעולם ומכריזה בקול רם מזל טוב הנה הבן של זוהרה ! לו לו לו לו (יללה מרוקאית מוכרת ונפוצה) הפחד מעין הרע בקהילות האלה היה חזק ואפילו מוגזם, לכן הכניסו את היולדת לחדר בחזרה, השכיבו אותה על המיטה בזהירות והכניסו מתחת לכרית שלה מלח וסכין וחיכו לרב המוהל שיביא את דפי התפילות להרחקת השדים וביטול העין הרעה . קישטו את החדר ותלו תמונות של מלאכים שתפקידם היה לשמור על התינוק, במשך שבעה ימים היו החברים של אבא ואמא באים ,שרים ומפייטים וגם לגמו כוסיות ערק כדי לשמח ולכבד את היולד ולהרחיק את השדים.
סיפור נערותו של שלום, בבית מדרש ובצופים על פי כתיבתו.
להיות בוגר זה קורה, וזה פתאום קורה, אם זה בזכות תחושות מיניות ואם זה בזכות שינוי מעמד בחברה.אם כן עברתי מכתה ט’ לבית מדרש למורים בעיר אחרת. בגיל 14 בתור תלמיד חדש בתנאי פנימיה הרגשתי בדידות מוגברת. הריחוק מההורים והבדידות גרמו לי בלילות הראשונים למועקה עצבות ואפילו בכי מרורים מרוב שהתגעגעתי, למען האמת לאמא זוהרה במיוחד. האווירה בבית המדרש הייתה אווירה של חברות ושל ידידות כולם אהבו את כולם למרות החיכוכים וההטרדות שאופיניים לגילאי ההתבגרות. מנהל בית המדרש למורים וצוות המדריכים, היוו לנו למעין משפחה והורים התעניינו בשלומינו ובחינוכינו, ונתנו לנו השכלה ידע ודרך ארץ על טהרת היהדות והדת ! בימי חול למדנו צרפתית מדעים פיסיקה ומתמטיקה ובשבת למדנו פילוסופיה . עם כל זאת הצלחתי לבלוט ולהשיג תפקיד מנהיג בקבוצת הצופים ! קראנו לה בשם ״שמואל״ הקבוצה הסבה לנו אחדות ואחווה עזרה לזולת גיבוש ואהבה הדדית, היינו יוצאים לגיחות ארוכות ולהכשרת נוער. בקיץ נסענו למחנות אם זה בהרים ואם זה ביערות. החברה שלי כיבדו אותי מאוד והאמת שהיה גם חזק פיזית וגם מתמצא מאוד בעניי דיומא - ידעתי לעניין אותם ולהדריך אותם ואף לספר להם סיפורים מרתקים שכידוע מקצוע הצופים הינו מקצוע המצריך למידה , קשירה בחבלים, ניווטים והתמצאות במרחב, את כל זה לימדתי את חניכיי הצעירים ממני במספר שנים.
מאמא חנינה והגנבים
סבתי הייתה אישה יפה, עיניים קטנות ומבריקות וחיוך לגלגני מראה על חכמת החיים ועל האהבה ששידרה לכולנו ובמיוחד לקטנים שהיינו. ההערות שלה היו מלוות בהומור וביטויים משונים בשפה מוזרה לנו. היא הייתה גרה בבית קטן וחשוך בקצה הרחוב על יד חנות קונדיטוריה שהייתה מייצרת עוגות ועוגיות עם קרם שוקולד, אצלה היינו אוכלים פחזניות ומילפויי. רק אחרי כמה חודשים הבנתי שאת מקור פרנסתה בבית, היא הייתה מכינה כל מיני מתכונים מחומרים מיועדים לקמעות או לכישוף, מסיפוריה האמיתיים אפשר להזכיר אחד מעניין ומרתק. בהיותה נערה היא ואחותה ישנו שתיהן במקרה מעל חדר ההורים. פתאום באמצע לילה חורפי וחשוך חדרו לחדר 3 גנבים חזקים ובריונים, ביקשו כסף ותכשיטים וגם רצו לאנוס אותן. סבתא שלי יותר חכמה מאחותה התחננה לפניהם ובקשה מהם רק משאלה אחת לפני מזימתם , אמרה להם תתנו לנו לרקוד לכם ריקוד מסורתי יהודי ואחר כך תבצעו את זממכם בנו. הגנבים נענו לבקשתה ומיד התחילו שתיהן לרקוד ולשיר ולרקוד ולרקוע בעוצמה ובחוזקה ובשירה שלהן בשפה שלהן ביקשו עזרה מאבא שהיה למטה ובאמת הריקוד והשירה העירו את ההורים ואבא לקח את הרובה עלה למעלה ותקף את הגנבים ,שלושתם ברחו ונעלמו בחושך. בשירתה הייתה אומרת : ״אבא יה אבא באים לנו זרים ורוצים לבצע את זמם בנו קומו מהר לפני שיהיה מאוחר !!!!
פאפי שלום בן שלוש וחצי, הציל את דוד אחיו תינוק בן תשעה חודשים.
כור לי שבילדותי הייתי מרכז הבידור המשפחתי, כולם אהבו אותי נישקו אותי והרימו אותי מעלה מעלה מעלה, אני חושב שהייתי בן שלוש ולכן אני זוכר אירוע לא נעים שקרה לנו במשפחה ! זה היה ביום כיפור יום צום שאבי היה בבית הכנסת ואמא פיטפטה בחדר עם השכנות. אני ואחי הקטן שכל הזמן זחל מפינה לפינה שיחקנו בתפוס אותי ואתפוס אותך. פתאום אחי דוד התיישב על מכסה הבאר הנמצאת בפינה ללא הגנה מסביבה. המכסה התהפך ודוד נפל לתוך הבאר. הוא לא צעק לא בכה כלומר שלא שמענו כלום. רצתי לאמא שהייתה בחדר עם חברותיה ומראה לה באצבעי את פתח הבאר ללא מכסה ומנסה לגמגם דוד בבאר, מייד הבינה את המלמול שלי והתחילה לצעוק ולצרוח עד הדלת, המון שכנים וגם אנשים מבחוץ עמדו סביבה וניסו להבין את צעקותיה ואת תחנוניה ופתאום שני גברים מההמון נכנסו לבית והתחילו לרדת לבאר באמצעות חבלים שהיו איתם ! - הראשון ירד ולאחר מספר דקות עלה ובידו תינוק קטן עצור נשימה אבל המזל עשה את שלו שאחת השכנות הייתה אחות במקצועה ! תפסה את אחי דוד התינוק והפכה אותו וניערה אותו עד שפרץ בבכי. הוא הקיא את כל המים שהיו לו בבטן , בזמן שהאחות מנקה אותו ומורחת לו בושם שלקחה מאמא. תודה לאל שהילד ניצל ברוך השם. נימה של שמחה ונחת שררה בבית פתאום - השכנות הגישו לכולם שתיה זיתים ועוגיות. אמא הוציאה כסף מארנקה ושילמה לבחורים שעזרו והצילו את הילד . יותר מאוחר באו כולם לנשק את הילד אחי דויד ולברך את אמא ולהודות לשני הבחורים.
"סבא״ בחוזיזה
כמה שזה יראה ביזארי זכיתי לפינוק מיוחד שמעטים זכו לו, כל בוקר היה בא אלינו הביתה איש גבוה שמן וחזק ואף קצת משונה היה נכנס וקורא לי , שלום!!! שלום!!! האמת שחיכיתי לרגע הזה בשמחה ביודעי שציפתה לי חוויה בכל יום . הוא היה שואל לשלומי ומרים אותי על כתפיו וכך היה לוקח אותי לבית הספר שהיה די רחוק מביתנו .לא היו אז אמצעי תחבורה ב״מלאח״. אל תחשבו לרגע שלא אהבתי ללכת לבית ספר, ההפך הוא הנכון - בית ספרי היה ממוקם מחוץ למלאח בכיכר המסחר לה פלאס דה קומרס - בית ספר ענק שבו למדו יותר מ2000 תלמידים באגף הימנים בנים ובשמאלי בנות . ובחזרה לבוחביזה - כך קראו לו , תפקידו היה ללוות אותי לבית הספר . ישבתי על כתפיו וידיו השמנות והחזקות לחצו אותי שלא אפול חלילה , לא אשכח איך בתור ילד קטן השקפתי על העולם מלמעלה ממרום גובהו של בוחזיזה . הרבה חברים הסתכלו עליי בקנאה ואפילו רדפו אחרינו כברת דרך. לאחר הטיול המענג הזה מגיעים סוף סוף לבית הספר , הוא היה מכניס אותי עד פתח הכיתה מניח אותי ומנופף לי לשלום , הולך לדרכו. במבטו של בוחזיזה תמיד ראיתי סיפוק ושמחה, מאוחר יותר נודע לי שהוא היה חשוך ילדים וראה בי כמעין נכד !
הקהילה היהודית ב״פס״ קיימת זה כ 2000 שנה
אומרים שבאו מספרד אחרי הגירוש. היהודים ב״פס״ התארגנו לאורך השנים והקימו קהילה יציבה עם ראש קהילה שהתחלף כל 4 או 5 שנים . בפס היהודים דאגו אחד לשני אם זה בחיפוש עבודה או אם זה בעזרה כל שהיא כולל עזרה דתית. הקימו בתי ספר לעברית כמו ״ אם הבנים״ וגם בית הספר ״אליאנס״ , כל ישראל חברים, כל אלה היו מתוחזקים ע״י יהודי צרפת ובראשם הברון דה רוטשילד או ברנשוויק חלק גדול מהיהודים גרו ב״גטו״= ״מלאח״ בצפיפות ובבתים קטנים כמו שהיו להם . חיו חיים תוססים ובחגים היו מבקרים את החברים שלהם או את המשפחה אחרי התפילה בבית כנסת , ביום האחרון של חג הפסח למשל הייתה שמחה גדולה שוררת ברחובות כי זה לילה של ביקורים בבתים ומאחלים אחד לשני ״תרבחו״ ותסעדו היחסים עם התושבים הערביים היו טובים, היהודים היו מקורבים לממשל , חבריהם הערביים היו באים לבקר אותם בחג ואף לסעוד על שולחנם . כמעט כל השמחות היו
בביה״ס היסודי
בגיל 7 זכיתי להתקבל לבית ספר אליאנס , שם למדנו צרפתית ועברית. המורה הראשון שלי קראו לו מר דנון , טיפל בחמישים ילדים בכיתה . אף אחד לא ידע לקרוא היה מלמד אותנו לקרוא משפטים שלמים מהספר בעל פה , וכל תלמיד שידע לקרוא לפי השיטה הזאת, שיטה גלובאלית הייתה לו זכות לצאת להביא כוס מים למורה , או לקנות לו מבחוץ חלב, פירות או אפילו חסה . הרבה תלמידים התלהבו מהתוכנית וחיפשו לצאת לקנות למורה - וזה דירבן אותם ללמוד לקרוא ולכתוב . איתי תודה לאל- זכיתי הרבה פעמים לקנות למורה גם פירות וגם ירקות ולמעשה בסוך השנה קפצתי כיתה שלמה ! קפצתי מכיתה א’ לכיתה ג,.
פאפי כותב על יחסים גומלין בין אנשים בעולם
האם חשבת פעם איך אתה נראה בעיניי אחרים? מה הם חושבים עלייך ומה הם אומרים אחרי גבך? במחשבה אובייקטיבית קשה לך לנחש מה מתרחש במוחם הקטן של אחרים. האם הם רואים אותך בעין יפה האם הם מצליחים לזהות את תכונותיך הטובות בעצם. מי יודע מי יכול לנחש למה הם חותרים באומרם את שבחך למה הם מתכוונים שהם מפרגנים לך?! כל מה שעלייך לעשות הוא להתעלם ממהם שהם עלולים לאמר או עלולים לעשות בכל אופן אתה לא יכול לעשות הרבה שישנה אותם או את כוונותיהם, לכל היותר את יכול לשנות את עצמך, את התנהגותך, ואת יחסך לזולת. נסה לתת לחברך את הטוב שבך ולסייע לו בשעת הצורך . להבין אותו להקשיב לו ולאהוב מה שאתה עושה